Bellmeade StreetHouston, Texas

To create a multi-generational family compound on the site of a childhood home, the plan of this home provides privacy without isolation and closeness without intrusion.

The compound consists of houses for three generations¬†— a mother and her son’s family of five, a guest apartment for visitors, and gardens for family activities. The design respects the family’s memories by saving beloved majestic live oak trees and preserving the side play yard.

A large breezeway is the core of the compound, both separating and connecting the two houses. Funneling prevailing breezes, it provides shaded respite from the Texas sun and rain. The grandmother’s house, a one-bedroom, single-story house, and guest apartment stair are accessed on the north side, and the main house on the south. Family gathering spaces surround a central two-story space occupied by a stair and second floor bridge. The bedrooms, study and media room are placed upstairs to give each person a place of retreat.

The original house’s fir paneling was reused on the grandmother’s living room ceiling. This living area has the same dimensions as the grandmother’s favorite room of her former house.

RECOGNITION

AIA Houston 2008 Design Award for Residential Architecture

River Oaks Garden Club Azalea Trail 2011

AIA Houston Home Tour 2007

Houston Architectural Guide, 3rd Edition, AIA Houston, 2012

Houston House & Home,¬†October 2007, “A Home For All Seasons,” by Sandra Cook [Full PDF text]